Skip to main content

Wat we doen

Wat we doen

Hulpverlening

De basis voor een gezonde ontwikkeling richting autonomie is een veilige hechtingsrelatie tussen het kind en de voor hem of haar belangrijke volwassenen.

Er zijn allerlei omstandigheden waarbij het soms niet lukt om een gezonde of veilige hechtingsfiguur te zijn voor het kind. Dit kan komen door stress, een eigen onverwerkt trauma of andere uiteenlopende emotionele problemen. Ook omstandigheden buiten het gezin om kunnen de oorzaak zijn van verstoring in de hechtingsrelatie. Het kan leiden tot allerlei problemen bij het kind, maar ook bij zijn of haar omgeving.

Aandacht voor een mogelijk aanwezig trauma is erg belangrijk. Als u zelf getraumatiseerd bent, dan kan het lastig zijn om uw kind te kalmeren wanneer het van slag is. 

We helpen tevens jongeren die opgegroeid zijn in een omgeving waar ouders onbewust onveilige hechtingsfiguren zijn geweest. Ze ervaren over het algemeen veel stress, hebben problemen met sociale contacten, vinden het lastig om hun gedrag aan te passen aan wat de situatie van hen vraagt of komen niet toe aan leren. Ze lopen vast omdat hun hoofd te vol zit.

We vinden het belangrijk dat de jongeren zelf de regie (terug) leren pakken over hun leven waardoor ze meer grip en controle krijgen en leren begrijpen waar dingen vandaan komen. We ontwarren de trauma's, bieden traumatherapie aan, psycho-educatie en emotie-regulatietechnieken, vaak in combinatie met lichaamsgericht werk. Daarnaast kan er schematherapie worden ingezet.  De jongere ontwikkelt hierdoor het vertrouwen in zichzelf en anderen en leert om zichzelf te kalmeren.

Een onveilige gehechtheid kan uiteenlopende oorzaken hebben. De focus in de behandeling ligt op de relatie en de verbinding tussen ouder en kind, maar we kijken ook verder naar de omgeving; familie, betrokken hulpverleners, de buurt, de school etc. Vanuit deze verbindingen kunnen we samen werken aan verandering.

'De Basis' werkt laagdrempelig en daarom vooral bij de mensen thuis. Daarnaast hebben wij kantoorruimte in Arnhem.  Zo nodig maken we gebruik van een behandelruimte in de buurt van het gezin. Zo kunnen wij onze hulp op de plek bieden die voor u het beste past. We hebben ervaren dat dit voor iedereen prettig werkt.

Verwijzers kunnen ons benaderen voor consultatie en advies in complexe casuïstiek waarin denken vanuit een hechtingsperspectief op de voorgrond staat.  

De Basis Hechting en Trauma gelooft erin dat verandering groter is als we ons richten op het hele systeem.

Actuele wachtlijst

Aanmelden, advies en/of kennismaking kan op ieder moment. De huidige wachttijd voor NIKA diagnostiek en/of behandeling is 32 weken. De wachttijd voor individuele trajecten voor trauma is momenteel 12 weken. De wachttijd voor NIKA ouderbegeleiding en screening is 4 weken. Vanaf 1 maart werken wij alleen nog voor gemeentes waarmee we een raamovereenkomst hebben.  Deze wachtlijst is op 7 augustus  2024 bijgesteld.

 

Contact

Bezoekadres

Mr EN Kleffenstraat 6
6842 CV Arnhem Zuid
Kantorenpark  Gelderse Poort

Postadres

Stephanieweg 19
6861 XL Oosterbeek

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK 68743092
AGB code 94063531