Onze medewerkers zijn allemaal geschoold in NIKA.
NIKA (Nederlandse Interventie Kortdurend op Atypisch oudergedrag) is een NJI erkende interventie, die zich in eerste instantie richt op het onderzoeken van de kwaliteit van de hechtingsrelatie. Het richt zich op ouders en hun kinderen waar het vermoeden is dat er sprake is van problemen in de hechtingsrelatie. Doel van de interventie is het voorkomen of verminderen van gedrags- en psychische problemen bij kinderen als gevolg van gedesorganiseerde gehechtheid. Dit wordt bereikt door het afleren van verstorend oudergedrag in combinatie met het aanleren van sensitief oudergedrag. Ouders leren verstorend gedrag te herkennen met behulp van videofeedback. Zij leren begrijpen wat maakt dat zij dit gedrag laten zien en welk effect dit gedrag heeft op het kind. Daarnaast leren ouders alternatieven voor dit gedrag. Zij leren bijvoorbeeld de signalen van het kind op te merken, deze adequaat te interpreteren en er passend en tijdig op te reageren. Ook wordt het mentaliserend vermogen en de emotieregulatie versterkt. NIKA behandeling wordt ingezet wanneer de hechtingsrelatie verbeterd kan worden. Daarbij werken wij met video opnames van spel -en interactiemomenten tussen ouder en kind. Door hier samen naar te kijken leert de ouder beter aan te sluiten op de behoeftes van het kind en wordt verstorend opvoedgedrag afgeleerd.
Het hoofddoel van de behandeling is het voorkomen en/of verminderen van gedesorganiseerde gehechtheid bij het kind. Hiermee kunnen gedragsproblemen bij het kind (op latere leeftijd) worden voorkomen of verminderd.
Vanaf de zomer van 2021 is er een HBO geschoolde NIKA ouderbegeleider verbonden aan 'De Basis'. Een NIKA ouderbegeleider kan een eerste screening doen om te onderzoeken of er mogelijk sprake is van verstoring in de gehechtheidsrelatie. Vanuit deze screening kan er volledige NIKA diagnostiek volgen of de ouderbegeleider kan werken aan het aanleren van sensitief en responsief oudergedrag. Ook kan de ouderbegeleider na een NIKA behandeling waarin schadelijk opvoedgedrag is verminderd, werken aan het verder inoefenen van sensitief en responsief oudergedrag.
Wilt u meer weten over NIKA?