Skip to main content

Wie we zijn

Wie we zijn

Jeanette Prins

Drs Orthopedagoge, Gedragsdeskundige werkend op haptomische basis

In contact met jezelf, de ander en de wereld om je heen

Al 15 jaar werk ik als gedragsdeskundige in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Als het niet zo eenvoudig is om te vertellen wat je nodig hebt, omdat je niet de beschikking hebt over woorden, dan zoek je een andere manier. Via de taal van het lichaam laten zij mij weten wat ze nodig hebben en houden ze mij een spiegel voor over mijn manier van in contact zijn.

De taal van het lichaam intrigeert mij. Van nature hebben we het vermogen gekregen om ons sociaal te hechten aan andere mensen, maar soms loopt het leven niet zo vanzelfsprekend als we gehoopt hadden. Vroege ervaringen, zowel positieve als negatieve, kunnen we ons vaak niet herinneren, maar ons lichaam kan dat wel. Dit wordt zichtbaar in wat ons beweegt: houding, mimiek, gevoelens, de woorden die we gebruiken, de manier waarop we handelen en denken, maar ook hoe we het contact met anderen aangaan.

In mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik uit bij de haptonomie. Ik heb hier geleerd om samen op zoek te gaan naar wat je voelt van jouw lijf, welke emoties en gevoelens hieraan ten grondslag liggen en hoe je dit inzet in je dagelijks leven. Door oefeningen met materialen, zoals een bal of een balansplank en door aan te raken op de behandelbank, laat ik je bewust worden van wat je doet; je ervaart soms aan den lijve wat je inzet. Door bewustwording en samen te oefenen ontstaan er nieuwe keuzemogelijkheden in je denken, voelen en handelen. Patronen waarin je bent vastgelopen, kunnen zo doorbroken worden.

AGB: 94109444
NIP: 235562